Yta

Såhär i bloggpristider läser jag fler bloggar än vanligt. Jag sitter inte i juryn detta år, men dras ändå med i hysterin. Ifjol den här tiden pågick en debatt om ytligheten hos finlandssvenska bloggare. Jag förhöll mig försonande till alla argument ifjol och tycker fortfarande att man ju måste få blogga om vad man vill, men lite intressant är det att kunna konstatera att ytligheten blivit ännu mer påtaglig under det år som gått. Åtminstone om man ser till bloggtoppen och de bloggar som når topplistan. Väldigt mycket myspys, inredning och gulligull och väldigt lite substans. Det mesta skojas bort. Och så är det väldigt få karlar.

Jag skulle gärna resonera mera kring hur tråkigt jag tycker detta är, men måste nu rusa iväg till teatern och färga mina ögonfransar.
18.11.2011 kl. 10:23

Pelikan

Om dagar vore korvar vore den här dagen en riktig lång korv.

Två föreläsningar, 250 km i bil, första åsynen av snö, en klippning och en tung föreställning senare sitter jag och dricker cider och lyssnar på toaletten som med ca fem minuters mellanrum tjuter till och börjar droppa vatten. Den är gammal och lite gisten, likt min själ.

Är glad för pelikanblomman som ett par i kvällens publik gav mig. Den värmer och gör sig utmärkt på fönsterbrädet.

16.11.2011 kl. 22:34

Mera biljetter

Nu far jag till Kronoby och träffar två grupper gymnasieelever. Ikväll får vi äntligen spela Pleppo LIVE! igen!

8000 människor har redan köpt biljett. Teatern släppte just biljetterna till ytterligare sex föreställningar i mars. Alldeles absurt. Fantastiskt kul.

Dessutom har några platser i november plötsligt blivit lediga. Är du snabb och bokar kan du få se showen redan imorgon eller nästa vecka!

Boka här!
16.11.2011 kl. 07:07

Inköp

Till dagens inköp hör:

Två och ett halvt kilo klementiner.Hårvax.Och en lockpipa för gäss.Imorgon ska jag och Ted till Kronoby gymnasium och föreläsa  och inleder därmed en en några veckor lång liten skolturné. Gåstutan är en central del av det budskap vi vill sprida till ungdomarna.
15.11.2011 kl. 16:00

Ny upplaga

Ifall du missade gårdagens En kväll med Anne & Hannah kan du se hela programmet HÄR! Jag och Ted talar om Pleppo LIVE!, om avundsjuka och vänskap, och så läser vi ur Pleppoboken.Första upplagan av Pleppoboken är för övrigt slutsåld efter mindre än en månad. Det värmer mitt smutsiga barnahjärta. En ny upplaga trycks som bäst. Och det fåtal exemplar av den historiska och oerhört värdefulla första upplagan som finns kvar kan du fortsättningsvis beställa HÄR!
15.11.2011 kl. 10:36

Hemma igen

Nu är ärendena utförda. Det blev både tvätt, post, bokföringsbyrå, klädshopping och mat. Och även denna gång mötte jag en främmande man. Han kom fram, log brett och började beatboxa en version av "Let your mommo decide" (en av låtarna som figurerar i Pleppo LIVE!). Bör tilläggas att han gjorde det sanslöst bra.

Vasa är en makalös stad.
14.11.2011 kl. 14:20

Vackra människor på teve

Ikväll är jag och Ted med i En kväll med Anne och Hannah på FST5! Världens vackraste människor, och så jag och Ted också, från klockan 21 i din teve alltså!


14.11.2011 kl. 11:06

Ärenden

Jag ska precis bege mig ut på ärenden på stan. Senast jag var ute på ärenden kom en man fram till mig på gatan, spärrade upp ögonen och utbrast: "Dig har jag sett i tidningen! Det är ju du som stammar!".

Jag log och hälsade. Tänkte att det väl är kul att ha lämnat intryck i folks medvetanden. Undrar dock vilken tidning det är som återger intervjusvaren fonetiskt?
14.11.2011 kl. 11:00

Föreläsar-Kaj

Idag pratar jag om skrivande på Arbis i Vasa inom ramarna för Vasa Littfest. Välkommen om du är i närheten, det börjar nämligen om drygt en timme, klockan 13.

Har spelat fyra föreställningar av Pleppo LIVE! de senaste dagarna och tyvärr inte hunnit se något av Littfestens övriga program. Det finns affischer över hela stan och jag kan inte neka till att jag känner mig både stolt och lite skräckslagen över att få finnas med på samma billboard som de övriga i det här gänget.

13.11.2011 kl. 11:47

Föreställning om kvällens föreställning

Efter fem dagars uppehåll ska det bli extra skoj att spela Pleppo LIVE! ikväll. Om en timme ungefär går jag och börjar ställa mina polisonger och behåar i ordning. Några som reserverat biljett till kvällens föreställning har uppenbarligen blivit dödssjuka eftersom ett par platser plötsligt blivit lediga. Är du snabb hinner du boka dem HÄR och får se showen alla talar om redan ikväll, annars är det slutsålt ända till mars.

En av dessa platser kan bli din redan ikväll, tänk på det!

10.11.2011 kl. 16:19

Godmorgon

Jag har precis betalat nästan 4000 euro i kvarskatt. Vad har ni gjort idag?

Beställ gärna en Pleppobok, så kanske jag har råd att ta en öl sen vid jul.
10.11.2011 kl. 11:58

Jag fick feeling

Det blev ingen sprit. Istället skrev jag en kolumn till Hbl och fixade igång Airplay här i nya kämppän. Det finns på riktigt inget snärttigare just nu än att trådlöst kunna streama musik från Spotify i telefonen till högtalarsystemet. Vardagsrummet är stort, ingen är hemma och när Morrissey plötsligt började spela First of the gang to die fick jag feeling och började dansa.

Nu är jag svettig och äter morötter.09.11.2011 kl. 18:37

Teven

Har precis kämpat i två timmar med fruktlösa försök att få in gratiskanalerna på teve. Googlade, nollställde, testade, bytte länder, språk, ja allt utom kön. Läste till och med manualen (vände upp och ner på lägenheten för att hitta den). Sen ringde jag Gigantti, köade, stammade, grävde mig i näsan, ringde Samsung och stammade ännu mer åt en kvinna som lät som en robot med talfel och fick till sist beskedet att "on kyllä merkillistä".

I det skedet bröt jag ihop, bytte antennkabel och så funkade allt.

Nu funderar jag på att dricka rengöringsmedel eftersom jag inte orkar hasa mig till butiken och köpa sprit.
09.11.2011 kl. 13:00

Hipp hurra!

Brorsan fyller år idag och igår samlades hela familjen med fammo och faffa och allt för att dricka kaffe hemma hos honom. Vi talade bland annat om gången då fammo var med i en av Åke Lindmans filmer och för gaget köpte en kökslampa som hon följaktligen kallar för Lindemanin lamppu. Fammo talar inte ett ord svenska men ska komma och se Pleppo LIVE! senare i vinter. Hon sa att hon kan skratta när de andra skrattar. Jag tycker om dig, fammo.Min storebror är Jakobstads händigaste man. Och ja, han lär vara singel. Bästa kvinnliga läsare, jag säger bara.Fammo, Sofia och min lillebror Per samt faffa.

Jag fortsätter ledigheten med romanläsning. Igår blev jag både chockad och äcklad när jag läste en scen jag glömt att jag skrivit. Jag tar det som ett gott tecken.
07.11.2011 kl. 10:24

Ledigt

Fem dagar ledigt, dag 2.

Jag har så här långt ägnat tiden åt mitt nya romanmanus, läst 300 sidor hittills, rättat konstiga meningar och skrivit ilskna anteckningar i kanten. Det är spännande hur vissa stycken väcker minnen till liv från stunden då jag skrev dem. Läste igår ett avsnitt som handlar om en begravning och mindes precis hur det såg ut, lät och luktade där jag satt i stadsbiblioteket i Göteborg och skrev det. Snö utanför fönstret, en knarrande stol, ibland evighetslånga timmar då orden kom långsamt. Sanningen är ju att ett två sidor långt stycke ibland kan ha tagit en hel arbetsdag eller mer att skriva. Det tänker man inte på när man läser, då allting verkar flyta på så bra. Stycket kanske inte ens är så anmärkningsvärt intressant. Men det är just där arbetet märks: när texten man läser flyter på obehindrat.

Så har jag wokat också. Det nya köket är fantastiskt.


06.11.2011 kl. 10:44

Kaj Korkea-aho här, hej. Jag är en ung man som då och då livar upp ett anspråkslöst yttre med tämligen iögonenfallande skor. Jag debuterade med en roman 2009, har gjort olika program för radio och teve sedan 2005 och startade tillsammans med min kompis Ted humorfabriken Pleppo Toy 1998. Den här bloggen handlar om min vardag som skrivande, funderande, iakttagande petimäter. Kontakt: kaj (alfakrull) pleppotoy.com.

Senaste kommentarer