Det närmar sig

05.10.2011 kl. 21:44

Entré

Såhär efter en månad trivs vi riktigt bra i vår lånade lägenhet här vid teatern, så bra att jag inte förrän nyss insåg att vår lilla veranda ger påtagliga spurguvibbar.

05.10.2011 kl. 12:41

Tur

Gjorde två teveintervjuer igår, repeterade åtta timmar, skrev en kolumn och en halv ny sketch, sprang till posten, gjorde mat, funderade på programblad och merchandise och ringde skatteverket.

Tur att min outfit var så fabulös, annars hade jag aldrig orkat.

05.10.2011 kl. 09:48

Genomdrag & Smuts

Exakt en månad efter att jag flyttade hit till Vasa gjorde vi idag ett genomdrag av hela Pleppo LIVE! - Välkomna till mommos för första gången.

Det tog tre timmar och tjugo minuter. Nu är det ju inte Schindler's list vi sätter upp, så vi ska försöka arbeta på byten och övergångar, göra oss lite smidigare och få ner alltsammans till något där kring två timmar innan premiären om - härkkas - tre veckor.

Men idag firar vi att det var möjligt. Att det är fredag. Och att de ur personalen som såg sketcherna för första gången skrattade både högt och mycket.

Jag ska dessutom se Hemsång om en halvtimme! Pjäsen har premiär imorgon så det här är sista genrepet. Det jag sett hittills har bådat riktigt gott.Här ännu en bild på mig som svetsare. Det var konstigt tillfredsställande att vara smutsig. Vi diskuterade oss fram till att det beror på att man i princip aldrig annars får vara det. Man ska ju vara ren och fin.

Enligt vår maskör fick jag samma typ av smuts i ansiktet som Johan Fagerudd får i Hemsång. Melkein sukua julkkikselle.
30.09.2011 kl. 18:35

I verkstan

Här är ytterligare två gentlemän ni kan tänkas få möta om ni lyckas få biljetter till Pleppo LIVE!

30.09.2011 kl. 09:56

35 sekunder

Filmdagen igår skapade en rad odödliga bilder till Pleppo LIVE! Resultatet blir småningom ett 35 sekunder långt videoklipp. Vi satsar på detaljer, jajjamen!

Backstage togs också odödliga bilder.Sku ni int? Jag sku nästan mig själv.Håkki och hans tennisspelande syssling från Mexico.Filmteamet använde en RED ONE-kamera.Jag funderar på att förstora lite.

Jag återkommer med fler bilder. Nu måste jag och ta fler bilder!
29.09.2011 kl. 10:25

Filma

Idag ska vi filma i Smedsby hela dagen. Ska bli märkligt att komma ut ur teaterkvarteret. Börjar vara ett tag sen. Tänk om jag inte kan handskas med världen längre, med situationer som inte är kulisser och skrivna repliker?
28.09.2011 kl. 09:14

Rysk träning

Jag haltar på väg till lunch. Mina ben känns våldtagna. Höftena skändade. Magen ofredad. Det här med kosackdans är ingen lek.

Jag borde börja träna.

27.09.2011 kl. 12:13

Pendla

Vi har ganska exakt tio steg från ytterdörren till teatern. Med ytterligare femton steg är vi inne på studioscenen, där vi repeterar och om mindre än en månad (!!) ska spela.

Tjugofem steg, sisådär. Och vi är ett par minuter försenade så gott som varje morgon. Jag skulle gärna analysera kring vad det säger om våra karaktärer men är redan lite sen så det får vara.
26.09.2011 kl. 09:48

Söndag

Och processen fortsätter. Jag upptäckte även igår nya sidor hos mig själv. Liksom nya muskler. Igår övade vi nämligen dansnummer. Idag värker det på ställen jag glömt att det kan värka på. Men hopp hopp, så roligt vi hade.

Och så blev det söndag igen. Att ha bara en ledig dag per vecka gör att man vill utnyttja den maximalt. Jag använde förmiddagen till att läsa tidningen ordentligt. Konstaterade sedan att det undantagsvis inte störtregnar i Vasa idag, och plockade fram lenkkikläderna.
25.09.2011 kl. 12:36

Att hitta sig själv

Slutet av vecka tre på teatern närmar sig. Idag har jag provat kläder tillsammans med sceografen Markus i fem timmar. Ikväll har vi ett första genomdrag av hela första akten. Vi har kommit lång väg på tre veckor.

Wasa Teater är en fantastisk plats. Det känns ofta som att jag hittat hem, hittat mig själv, här i husets många korridorer och bakrum.

23.09.2011 kl. 16:10

Päärona

Min hals känns som om något litet djur byggt bo i det. Tre veckor av olika röster och sång börjar kännas av. Jag dricker te och försöker prata så lite som möjligt. Dålig tajming, eftersom Teds fagrare hälft är på besök och köket nu sjuder av intressanta samtal samt doften av mat. Jag ska bli bjuden på batat, för första gången i mitt liv tror jag. Denna brist i min kulinariska erfarenhet förklaras av min bakgrund från ett hem där helt vanlig potatis varit norm, rekommendation och helt enkelt det enda alternativet. Har man inte ätit potatis en dag har man enligt min uppfostran helt enkelt inte ätit ordentligt den dagen.

Päärona vår som är i landet, helgad varde din existens, minsann.
22.09.2011 kl. 20:10

Guitar hero

Igår fick jag spela elgitarr under repetitionerna. Det var så roligt och fick mig så igång att jag tror jag sträckte nånting i nacken. Finns det nåt mer egoboostande än att med intensiv min blicka ut över en publik och dra powerchords med en riktigt överstyrd gitarr? Man kunde nästan tro att jag skrivit manus själv: så roligt kommer det att bli för mig att göra det här numret i showen sen.Kapellmästaren diskuterar  med regissören.Så fort vi såg det här ... barnet visste vi att vi måste få med det i föreställningen.

Nu fortsätter repetitionerna. I morgon har vi genomdrag av hela akt I. Det går framåt!
22.09.2011 kl. 09:56

Fyndhörnan

Livet här i vår frilansbostad har börjat hitta sina rutiner. Fortfarande hittar vi ändå nya kvarglömda saker som tidigare residenter lämnat efter sig. Idag en skrivbordslåda full med blöjor. Igår ännu en korkskruv (sammanlagt tre). Nyligen en veritabel bal av engångstvättlappar i skumplast. Skådespelare är ett märkligt skrå.
21.09.2011 kl. 15:14

Tiedoks vaan

I nya numret av Papper har jag och Ted skrivit en liten kolumn om det tarvliga med dold marknadsföring.

21.09.2011 kl. 09:55

Kaj Korkea-aho här, hej. Jag är en ung man som då och då livar upp ett anspråkslöst yttre med tämligen iögonenfallande skor. Jag debuterade med en roman 2009, har gjort olika program för radio och teve sedan 2005 och startade tillsammans med min kompis Ted humorfabriken Pleppo Toy 1998. Den här bloggen handlar om min vardag som skrivande, funderande, iakttagande petimäter. Kontakt: kaj (alfakrull) pleppotoy.com.

Senaste kommentarer