Apostrofer

Jag hade en så trevlig och alltför kort helg att jag inte ens hunnit tänka på att blogga och nu måste jag rusa till teatern igen.

Här finns i alla fall kolumnen jag pirrade om i förra inlägget. Med ditsatta apostrofer - tack Hbl.

Igår övade vi sånger. Det blir skitbra. Vår kapellmästare Stefan Kilju Lindblom har gjort så bra backtracks att man inte kan annat än brista ut i spontan dans.
20.09.2011 kl. 10:00

Harry's bar / Jag är singel

I dagens Husis har jag skrivit en liten kolumn om legendariska baren Harry's bar i Venedig. Språkgranskningen har genomgående tagit bort apostrofen ur namnet och i min hjärna sitter nu hela Svenskfinland samlade kring sina tidningar och hånskrattar åt Kaj som inte kan engelska. Harrys bar? Alltså en bar som tillhör den tidigare teckningsläraren i Sursik?

Jag kan störa mig något alldeles otroligt på sånt där. TIll den grad att jag skriver mail till redaktionen och vill veta varför, varför har någon ändrat så där fel?

Sen märker jag att man också stavat mitt namn med stort A i tidningen. Korkea-Aho? Det är samma sak som att skriva StorBacka eller LindStröm! Det blir ännu ett stycke i mailet till redaktionen och sen sitter jag och har morkkis över min petighet.

Jag försäkrar er: Trots eller kanske tack vare psykotiska drag vad gäller mitt namn och användningen av apostrofer är jag i övrigt något av ett kap. Jag är också singel. Låt förslagen hagla. Och berätta för era singelvänner att jag nog vet hur man skriver genitiv på engelska.
15.09.2011 kl. 09:58

Sketchklipp

Vaknade fem, intållad i lakanen. Minns inte att jag sku ha drömt, men visste att det var lika bra att stiga upp. Läste lite manus.

Köpte nytt kaffe från ett kafferosteri i Hartmanhuset igår och det var fantastiskt gott, men ligger kanske bakom denna plötsliga insomnia.

Ett kollage från Wasa Teaters spelårsöppning, komplett med ett klipp från sketchen jag och Ted framförde, ser ni här (klippet från Pleppo LIVE! börjar vid 1:38):

Wasa Teater - Spelårsöppning 2011 from Jan Ericsson on Vimeo.

14.09.2011 kl. 07:13

Hypnos

Ledsen att jag inte bloggade igår, men jag var så upptagen med att skapa kultur och undersöka de oanade möjligheterna i min NYA TEVE.

Försäljaren borde endera anställas av FN eller spärras in. Hon fick mig att tro på precis vartenda ord hon sa. Fick mig att ta den dyrare modellen. Fick mig att känna att jag gjort världens bästa deal. När hennes hypnos släppte greppet och jag såg på kvittot kände jag mig snopen för ett ögonblick, men så såg jag att fjärrkontrollen är backlit och blev lycklig igen.
13.09.2011 kl. 09:46

Vasas smutsigaste bil

Ny repetitionsvecka! Är full som en munkpung av inspiration, som vår gode vän Klaus-Verner skulle ha sagt.Markus och Ted övar text.

Jag bifogar också, av ingen särskild orsak, en bild av Vasas smutsigaste bil. Jag tror att det är originalfärgen som syns nere under kofångaren. Den står parkerad bredvid vår väg in till stan och påminner oss alltid om hur brist på kärlek kan fördärva vadsomhelst.

12.09.2011 kl. 09:52

Helg

Första repetitionsveckan till ända! Vi har jobbat med sju olika sketcher, läst, testat, skrattat och om och om igen konstaterat att det blir bra, ja! Är lite trött, men lycklig.

Idag uppträdde vi i Rewell Center. Nu larvar vi oss hemma i väntan på att gå ut och ta ett par öl.Mamm & Papp.Vi fick blommor strax innan vi gick upp på scen. Sen bad tjejen oss om pengar för blommorna. Det blev en märklig situation.Mamm & Papp kan du givetvis också se i Pleppo LIVE!
10.09.2011 kl. 20:07

Utan sängkamrat

Vasa är grått, teatern är ett fyrverkeri. I morse klarade jag för första gången av att släppa manuskriptet då vi repeterade en sketch och känslan var nästan erotisk i sin förträfflighet. Det löpte. Och det var roligt.

Apropå att löpa så reste min sängkamrat Ronja tillbaka till Pargas idag. Jag som redan vant mig vid att vila efter maten till ljudet av förkyld bichon frisé får nu sova ensam.

09.09.2011 kl. 15:31

Let your mommo decide!

Låt mig presentera vår kandidat till årets must-have-pryl.

08.09.2011 kl. 12:36

Nytt liv

Den här morgonen är olik alla andra morgnar i mitt liv. Idag dricker jag nämligen kaffe bryggt i min sprillans nya Mocca Master.08.09.2011 kl. 09:42

Vattenskalle

Jag blev nyss uppmätt på syateljen och blev förskräckt över insikten att mitt huvud mäter 61 cm i omkrets. Det är ju långt över en halv fucking meter. Hypokondrikern i mig gjorde en mental minnesanteckning om att googla symtomen på vattenskalle.

Vi övar på golvet för första gången idag. Fantastiskt roligt. Bilden är från gårdagens läsning.

Nu: morotspaus i vanlig ordning!

07.09.2011 kl. 12:45

Välkomna till mommos!

Andra repetitionsdagen är till ända! Vi läste manuskriptet och diskuterade förbättringar, rollfördelning och hade allmänt roligt. Regissören, kapellmästaren, scenografen och våra medskådespelare, ett svårslaget team just nu, alla kategorier. Det är kul att kunna komma hem från jobbet med ömma skrattmuskler.

Och biljetterna går åt sig i glädjande mängder. Inofficiellt kan jag meddela att det lönar sig att boka nu, ifall man inte vill missa det tveklöst roligaste som går på en teaterscen i år.06.09.2011 kl. 23:00

Paus

Vi läser manus och kommer fram till fantastiska saker. Teamet är taggat, fiilisen på topp, manuset är smoking hot!

Just nu har jag morotspaus. Ted kokar ägg.

06.09.2011 kl. 12:18

Nytt hem

Med visst vemod lämnade jag och Ted hotellet och dess pool, frukost och gratis duschmössor igår för att installera oss i vårt egentliga hem för de kommande månaderna. Vi hängde dock läpp i onödan, för teaterns lägenhet visade sig vara väldigt mysig och hemtrevlig. Det är högt till tak och garderoberna är fulla av både intressanta och oroväckande saker samt så många peruker och klänningar att vi knappt hade plats med våra egna.

Idag börjar vi repetera! Det känns skitkul att äntligen få börja göra verklighet av det här som vi planerat och funderat på så länge.

05.09.2011 kl. 09:11

Hotell, dag 3

Jag och Ted överväger föreslå för teaterchefen att vi sku få bo här på hotellet under hela speltiden. Vårt argument, som vi ännu arbetar på, är att det visserligen skulle bli mycket dyrare för teatern, MEN, att det skulle bli mycket billigare för mig och Ted, med frukost till exempel.

Apropå Ted så är han alldeles snart med i Lördax, programmet med intressanta diskussioner, fantastiska programledare men sällsynt dåligt programnamn. Han kommer att prata om Pleppo LIVE! och Pleppoboken!

Vega kan du lyssna på här!

03.09.2011 kl. 10:28

Killkväll

Jag och Ted firar festlig feriefredag på hotellet medan Vasa regnar bort. Gårdagens lycka sitter ännu i mungiporna, poolen öppnar snart och så planerar vi killkväll med Conan på bio.

ÖP skriver om spelåret på Wasa Teater här, och har du dagens Vasabladet eller Österbottens Tidning så finns vi där också.

Nu ska vi fortsätta pröva gratis duschmössor och hoppa i sängarna.

02.09.2011 kl. 12:28

Kaj Korkea-aho här, hej. Jag är en ung man som då och då livar upp ett anspråkslöst yttre med tämligen iögonenfallande skor. Jag debuterade med en roman 2009, har gjort olika program för radio och teve sedan 2005 och startade tillsammans med min kompis Ted humorfabriken Pleppo Toy 1998. Den här bloggen handlar om min vardag som skrivande, funderande, iakttagande petimäter. Kontakt: kaj (alfakrull) pleppotoy.com.

Senaste kommentarer