Kaj köper lokal, budgivning

14.01.2012 kl. 11:20
Bostaden jag lade in ett anbud på såldes direkt av ägaren själv. Jag fick en privat visning, behövde inte köa, trängas och svettas, fick ställa frågor direkt och höra personliga erfarenheter om husbolaget och grannarna.

Kort efter att jag lagt in mitt anbud fick jag dock meddelande om att någon annan bjudit över. Ingen summa nämndes, bara en fråga om vad som var mitt absolut maximala anbud. Jag svarade och fick vänta till dagen efter. Mitt anbud hade återigen bjudits över, och nu nuddade vi snart vid det pris hon självt begärt i sin annons. Ett pris som, efter en googling på bostadsadressens säljprishistoria, jag redan visste att var 10-15% högre än någon annan bostad som sålts på den adressen under de senaste åren.

Lurar hon mig, började jag tänka. Hittar hon på de här andra anbuden? Hur ska jag kunna veta det? Jag förstod att här fanns en nackdel med att köpa privat av en okänd människa. Det är liksom ganska oövervakat.

Priset hade nu gått upp till en nivå som jag visserligen hade klarat av, men som var klart över den gräns jag mentalt satt upp innan jag lade in mitt första anbud. Det handlade om några tusen till, ställt mot en hisnande mängd tusen jag redan gladeligen erbjudit mig betala. Ändå bestämde jag mig för att hålla mig till planen och inte dras med i budgivningen, inte gå på första bästa bostad trots allt. Jag lät lägenheten gå.

Jag letar vidare från tygsoffan här i Vasa. I en alternativ parallell värld, några tusenlappar fattigare än planerat, skulle jag ha börjat bygga ett nytt litet liv vid Björnparken just nu. Märkliga tankar på ett liv som gick förlorat.
Kommentarer (10)
Vad är väl en lädersoffa i Berghäll mot en tygdito i Vasa centrum? NICHTS! Stanna här, pojk! :-)
Selma14.01.12 kl. 18:49
C'est la vie. Det kommer nya möjligheter. Fortsätt leta och håll huvudet kallt!
Cata14.01.12 kl. 23:05
Jag skulle nog rekommendera att inte köpa privat, du har inte samma säkerhetsnät och resonansbotten. Man behöver nog ett proffs där och får därigenom också ett annat konsumentskydd. Dessutom skulle jag vara misstänksam mot någon som är så snål att den inte vill betala de där några procenten för personlig och trygg service - eller är det något man inte vill att ett proffs skall övervaka?
smilla17.01.12 kl. 13:02
Och jag är INTE ENS bostadsförmedlare själv!
smilla17.01.12 kl. 13:02
Min första och enda lägenhet jag har köpt, köpte jag privat! Inget att klaga på. Beror med på hur man har tur, för i en aktielokal så är även husbolaget ansvarig för vissa saker! Dock att köpa hus privat är en ganska stor risk att ta!
achanthus.ratata.fi17.01.12 kl. 14:07
En annan sak att beakta är ju att lägenheterna i Helsingfors har ett överpris på ca 30-40%, något som kan komma att åtgärdas på sikt tack vare "eurokrisen".
jeanforsman.com18.01.12 kl. 11:48
Många faktorer som inverkar på priset. Oftast säljaren som avgör priset, köparen sedan avgör vill de betala det begärda priset eller ej.
achanthus.ratata.fi18.01.12 kl. 14:11
Ett tricks som jag lärt av en fastighetsanalytiker kompis att be att få se dom andra anbuden skriftligen. Då kan inte säljaren hitta på andra anbud bara för att du skua höja ditt pris.
niklasgerkman.ratata.fi19.01.12 kl. 20:22
Det går att köpa lägenhet lite hur som helst. Själv köpte jag min på findit men den ligger ju förståss i österbotten. Allt går väl till på lite annat sätt här uppe.
Malin21.01.12 kl. 00:08
ja det är ju sant, att du kan ha budat mot en fiktiv person... Lite annorlunda system i finland än här i svärje. Men nog finns det väl "vanlig" budgivning också eller hur går det till vanligtvis? Hoppas du hittar ett bra hem snart.
Lina / Som vanligt22.05.13 kl. 13:20

Kaj Korkea-aho här, hej. Jag är en ung man som då och då livar upp ett anspråkslöst yttre med tämligen iögonenfallande skor. Jag debuterade med en roman 2009, har gjort olika program för radio och teve sedan 2005 och startade tillsammans med min kompis Ted humorfabriken Pleppo Toy 1998. Den här bloggen handlar om min vardag som skrivande, funderande, iakttagande petimäter. Kontakt: kaj (alfakrull) pleppotoy.com.

Senaste kommentarer