Kaj köper lokal, den spännande fortsättningen

12.01.2012 kl. 11:23
Tillbaka i Vasa efter fyra dar i Helsingfors då jag bland mycket annat såg underbara föreställningen Homo! på nationalteatern, bar diskmaskiner i Hagnäs och gick på två lägenhetsvisningar.

Den första - mitt livs första visning som bostadsspekulant - fick mig nästan, nästan att börja gråta. Det var en etta utanför mitt primära sökområde, men med ett gott pris, en sympatisk presentation på nätet och goda lokaltrafikförbindelser. Visningen började 17:45 i måndags och jag var där i god tid. Vädret (slask) gjorde säkert sitt, men när jag kom fram såg gatan ut som en uppspydd grötportion. Jag passerade en hukande, yrande, spyende tonåring och några äldre män som muttrade ilsket på min väg till huset, där jag möttes av en kö ända ut i trappan. Folk blängde på varandra, snörde av sig sina skor och armbågade sig in genom den flagande ytterdörren vartefter de som redan tittat sig omkring kom ut.

Bilderna på nätet ljög som bara bilder på nätet kan ljuga. Lägenheten var grådaskig, liten, märkligt renoverad med gräslig träpanel i köket och långa sprickor som sträckte sig över hela taket. Badrummet var litet och märkligt lågt, jag ställde mig på tå och slog huvudet i taket. Jag avskydde området, huset och bostaden från första stund. Tanken på att åtminstone fyrtio människor stod och köade för att skriva sitt namn på mäklarens lista under de femton minuter jag var inne, tanken på fyrtio människor som ville betala 135 000€ för den där sorgliga skrubben, fick mig riktigt ur fattning.

På bussen tillbaka till centrum var jag ovanligt förtvivlad. Alla nya lärdomar ramlade över mig, som t.ex. att utbudet av bostäder som matchar mina önskemål om läge, pris och skick inte bara är få - de finns helt enkelt inte. Och så begrep jag plötsligt det självklara faktum att den dagen ett alternativ dyker upp så kommer det inte bara att stå 40 människor och trängas i hallen inför visningen, folk kommer att köa som om det gällde livet. Jag gick till hotellet och skrev en sorglig kolumn om hemlöshet som ni kan läsa i Hbl om några dagar.

Den andra visningen var en helt annan sak. Jag återkommer strax till den.

Kaj Korkea-aho här, hej. Jag är en ung man som då och då livar upp ett anspråkslöst yttre med tämligen iögonenfallande skor. Jag debuterade med en roman 2009, har gjort olika program för radio och teve sedan 2005 och startade tillsammans med min kompis Ted humorfabriken Pleppo Toy 1998. Den här bloggen handlar om min vardag som skrivande, funderande, iakttagande petimäter. Kontakt: kaj (alfakrull) pleppotoy.com.

Senaste kommentarer