Kaj köper lokal, del 2

05.01.2012 kl. 11:18
Argumenten för att köpa bostad framom att hyra är nästan alltid ekonomiska. Och med hyresnivåerna i Helsingfors (man får räkna med minst 800€ om man vill bo i centrum) är det lätt att fatta. Måste man ändå ut med sådana summor varje månad - varför inte betala dem åt sig själv? Åttahundra är en ordentlig amortering på vilket lån som helst.

Men än de känslomässiga argumenten? Visst, visst - vad är ägande egentligen, hur kan man egentligen äga någonting, och är inte allt materiellt egentligen förgängligt och fåfängligt? Men att äga och ta fullständigt ansvar för något skapar ändå känslomässiga band. Och efter snart 9 år i olika hyreslägenheter, lånade lägenheter, perioder av bostadssökande och flängande hit och dit skulle det kännas skönt - framför allt varken ekonomiskt, förnuftigt eller vuxet, utan just det, skönt - med något jag kunde ta ansvar för och kalla för ett eget hem. Ännu en hyreslägenhet (som jag kunde tänkas bo i ett år, max två) skulle inte alls kännas skönt på det sättet, är jag övertygad om.Vad är hem? Där man har sin säng, sin katt, sina böcker? Där man trivs, känner sig trygg, mår bra, har sina vänner, sin familj? Jag tror att hem är allt detta, men ju äldre jag blir desto mer börjar jag känna att hem har mycket att göra också med beständighet och hängivenhet. En fast punkt, i mer än ett år i taget i varje fall.
Kommentarer (6)
Du naglar det, just där på slutet. För mig är det just det det handlar om, att ha en fast punkt i det som är livet just nu. Fröjden i att stänga dörren bakom sig, för att vara hemma, det är en känsla som inte går att beskriva. Och det är det jag tycker är det viktigaste då man köper sig ett hem, känslan. I de två hem jag ägt, har känslan varit det avgörande. Så fort jag stigit in i de lägenheter jag köpt, har jag känt att jag bara måste få bo i just de hemmen, att jag hör hemma i dem. Lycka till med sökandet, kanske just efter den känslan. Micaela
nickbyrapporterar.blogspot.com05.01.12 kl. 12:38
Just den där känslan. Jag tänker inte köpa något som inte ger den där känslan. Det får ta den tid och de antal visningar/besvikelser som krävs, men det är just det där jag är ute efter.
06.01.12 12:01
När man väl lyckats skaffa sig lån och lägenhet är arrangemanget i själva verket mer förlåtande mot växlande ekonomi än vanlig hyra. Man kan förhandla med banken om amorteringsfria perioder, och har man tillräckligt låg bolagshyra går det att leva på hyfsat små inkomster. Banken blir ännu rikare av att din lånetid förlängs, förstås, men du kan ta emot mindre lukrativa projekt utan att vara tvungen att flytta.
H05.01.12 kl. 13:03
Tack för det! Har tänkt på detta gällande mitt arbete, vars inkomster ser olika ut från år till år. Att det ändå borde funka, för att banken ju är intresserad av just räntan ifall det sku bli riktigt svåra tider.
06.01.12 12:04
husis hade en artikel om stambyte i gamla lägenheter som blir jääävligt dyrt. Fråga innan köpet när ett sånt kommer på fråga i huset till den tilltänkta lägenheten och vad det går på (ofta runt 70000 euro). http://hbl.fi/nyheter/2011-12-21/rorkollaps-hotar-en-miljon-finlandare
tommix05.01.12 kl. 13:30
Tack för länken! Är medveten om riskerna med plötsliga stora renoveringar och håller det definitivt i åtanke när jag tittar på potentiella objekt. Husbolagens femårsplan är ju här till stor nytta, men så löns det ju att titta på remppahistoriken också. Rören t.ex. ska bytas med ca 50-60 års mellanrum.
06.01.12 12:06
Håller med den ovan nämnda H (inte jag själv men samma initial) om fördelarna med att äga och kunna förhandla om betalningar. Men angående det att betala till sig själv och inte till hyresvärden så ska man ju minnas att de 800 euro som du nu har i hyra skulle inte vara lika med den summa du kan amortera. Förutom amorteringarna får man betala vederlag på nån hundring oxh räntor på många hundra. Så visst betalar man lite till sig själv iform av amorering, menränta och vederlag är ju sånt man måste betala utöver det så "bara" till sihsjälv kommer man inte att betala. Ser fram emot attfölja husköparbloggen! Fortsätt skriva om det, många är nog i samma båt.
H05.01.12 kl. 20:01
Jo, amorteringen är inte allt. I mitt fall är dock 800 lika med amortering plus ränta. Mer har jag inte råd med. Bolagshyran och vederlag är sen en annan sak, men de verkar vara överraskande låga i Helsingfors, antagligen för att många bolag har så många aktieägare, hyresgäster och affärslokaler. Är det 100 delägare i bolaget delas ju kostnaderna upp till riktigt hanterliga summor.
06.01.12 12:09
En enkel räkneövning: Bostadslån på 200000 euro med en medelränta på 5% = 10000e i ränta per år Bostadsvederlag på 200e = 2400e/år Du betalar där redan över 1000e/månad utan att ha betalat tillbaka en endaste euro på lånet. Det lönar sig med andra ord (troligtvis) att bo på hyra så länge du betalar under 1000e hyra för en lägenhet som kostar 200000e att köpa.
Räkna först06.01.12 kl. 02:05
Tack för matematiken. Däremot är du onödigt pessimistisk (är du min mamma?). Räntan just nu är rekordlåg och ligger på strax över 2% inklusive marginal. Och vederlagen i de flesta husbolag jag tittat på ligger under 150¤/månad. För att komma upp till en medelränta på 5% under en lånetid på 20+ år krävs nog något riktigt oerhört som ingen människa hursomhelst kan förutspå.
06.01.12 12:12
Kom ihåg att låna någon tusenlapp extra i samband med bostadsköpet. Oberoende man vill det eller inte så kräver ett nytt hem en del nya inköp: möbler, kablar, dammsugarpåsar, fönsterskrapa, gardiner.... i den totala summan är det småsaker att låna lite extra för att kunna skapa SITT EGET HEM då man äntligen slår till. Lycka till!
Läsare08.01.12 kl. 21:19

Kaj Korkea-aho här, hej. Jag är en ung man som då och då livar upp ett anspråkslöst yttre med tämligen iögonenfallande skor. Jag debuterade med en roman 2009, har gjort olika program för radio och teve sedan 2005 och startade tillsammans med min kompis Ted humorfabriken Pleppo Toy 1998. Den här bloggen handlar om min vardag som skrivande, funderande, iakttagande petimäter. Kontakt: kaj (alfakrull) pleppotoy.com.

Senaste kommentarer