Kaj köper lokal, del 1

04.01.2012 kl. 17:58
Kommer 2012 nu då att bli året då Kaj köper sin första bostad?

Just nu är jag hemlös, bor i en lånad lägenhet i Vasa och har alla mina saker staplade i diverse vrår hemma hos mina föräldrar. Planen var att hyra en lägenhet i Helsingfors fr.o.m. mars, men så fort tanken på att istället köpa eget börjat rotera känns allt annat plötsligt bara dumt. Jag har bott på hyra sen jag var 20. Det börjar bli väldiga pengasummor som jag aldrig får se igen.

Problemet är att jag vill bo i centrum av Helsingfors. De lägenheter jag tittar på som uppfyller kriterier på storlek (större än 25 kvadrat, helst över 30), läge (jag tänker Tölö, Rödbergen, Kampen, Ulrikasborg, möjligen Hagnäs) och hustyp (ett välskött bostadsbolag, ett hus byggt helst före 1940) är så dyra att det börjar svida bakom pannbenet för en näpen kulturarbetare som jag. En kvarts miljon för 30 kvadrat är inte bara skräckinjagande, det börjar dessutom kännas absurt.Jag har ägnat några dagar i samtal med olika banker. Min egen bank, Sampo, fick mig först att vilja överge hela idén, då min månadsinkomst verkade vara det enda som räknades. Jag, som med mina oregelbundna inkomster från tio olika håll har svårt att beräkna sådant, fick ett ganska svalt bemötande och dessutom höra att det maximala lånebelopp jag kan förvänta mig inte ens skulle räcka till en mögelskadad tambur i Sockenbacka. Trotsigt gick jag över torget till Andelsbanken och fick ett mycket mer optimistiskt bemötande och en mängd utprintade offerter. Det är klart att jag ska köpa bostad i Helsingfors tyckte kvinnan jag talade med, och hon var så trevlig att jag övervägde föreslå att vi skulle köpa bostaden tillsammans.

Återvände sedermera till Sampo och berättade om mina erfarenheter på Andelsbanken och visade några fina papper om hur duktig jag är, och fick genast ett mera positivt bemötande. Imorgon ska jag ännu på dejt med Nordea, men har redan lärt mig så mycket om hur lånerumban går till att jag tvivlar på att de kan komma med något avgörande tillägg till något av det Andelsbanken/Sampo har att erbjuda.

Lånet fixar sig alltså. Om jag hittar något intressant. Och om jag vill. Tidpunkten känns mer problematisk. Räntorna är låga nu, men bostadspriserna är skyhöga, och världsekonomin gungar. En del förutspår bostadsrea om några år, men priserna kan lika gärna fortsätta stiga ännu ett tag, och en rejäl räntehöjning kan hursomhelst ta ut fördelarna med en sänkning av priserna.

Men jag måste ju bo nånstans. Och att spekulera i framtiden är som att klaga på vädret. Alla gör det, men vad fan. Vädret gör som det vill.Det här med att skuldsätta sig, äga och amortera, det är helt nytt för mig. Skrämmande på flera sätt. Kanske jag för en tid kan förvandla den här bloggen till en temablogg om bostadsköp för att kanske samla goda råd från er, kära bloggläsare, och lite lindra all ångest?

Äger ni? Var då? Har ni någonsin ångrat att ni inte hyr? Och har ni goda råd?
Kommentarer (19)
Grymt bekanta tankar! Därtill kommer ännu tankarna om ansvar: man kan inte längre ringa sin hyresvärd när en kran droppar eller det sprakar blått ur eluttaget. Men efter att ha varit en glad bostadsägare i ett halvt år vill jag nog aldrig tillbaka till hyresmarknaden. Eller ägare och ägare, i mars har vi amorterat så mycket att vi äger en kvadratmeter själva :) Tankarna på marginaler och bostadspriser upp och ner kan man nog sluta med. I stenstade kommer bostadspriserna knappast gå ner, och om räntorna svänger med nån hundring åt ena eller andra hållet under året spelar ingen roll. Huvudsaken är att man har ett hem man kan kalla sitt, och att man trivs där! T. P.S. Välkommen till Ulrikasborg, här har vi det kiva tillsammans :)
ted1matte.blogspot.com04.01.12 kl. 18:21
Tack hörni! Det låter onekligen fint att äga ett eget hem, trots ökat ansvar och allt. Får jag fråga hur ni hittade er bostad? Via förmedlare eller den märkligt rika fasterns nya killes bror? Kommer gärna till Ulrikasborg, både som möjlig bostadsägare och som besökare! Allt gott från Vasa.
05.01.12 10:36
Det är en oerhört skön känsla att veta att man varje månad betalar till sig "själv" istället för till nån hyresvärd som skrattar hela vägen till banken. Vi har ägt vår lägenhet i dryga 2 år nu och jag har inte ångrat mej en gång. Rekommenderas varmt att köpa! Och skulle livssituationen plötsligt ändra är det ju faktiskt bara att sälja skiten. Fast jag fattar mycket väl att prisnivån i Helsingfors känns absurd. En 30 kvadratmeters lägenhet där kostar tydligen lika mycket som vi tänkt oss som budget för vårt framtida egnahemshus i lilla rara Kvevlax. Men å andra sidan så sjunker ju knappast priserna där så mycket heller. Hoppas du hittar nånting! Kram från Anna Panna
Anna P04.01.12 kl. 19:33
Tack för en uppmuntrande kommentar! Du nämner så många av de många fördelarna med att äga att jag plötsligt inte vet vad jag tvekar över! Sen när jag känner mig beredd för egnahemshus (t.ex. i Kvevlax) säljer jag givetvis min Hforslägenhet med hujsigt stor vinst! Ja, ja!
05.01.12 10:38
Just nu snack om sjunkande priser. Men ho vet. Viktigt är att analysera vilka stadsdelar är dyra (okej alla men en del mer än andra) och att se om bostadsbolaget har bra ekonomi. Vilka reparationer är på gång och har bolaget skulder etc.
fagerdam.ratata.fi04.01.12 kl. 19:44
Goda råd. Har också läst om en svällande bostadsbubbla. Och jo, husbolaget bör kollas upp noga, annars vänds kapet i tårar då remonterna börjar komma.
05.01.12 10:40
Har varit husägare i sex år nu. Köpte bostad rätt så tidigt, som 25 åring. Ångrar ibland att jag inte köpte tidigare. Tänk om man hade hunnit betala av på en etta eller två i ett par år innan man satsade på hus. Dina krav på skick, läge och storlek kommer knappast att ha minskat ifall du väntar tio år med att slå till. Mindre lån är alltid billigare att betala bort, men i Helsingfors är det förstås sällan frågan om "mindre lån". Spännande funderingar. Lycka till!
Maria04.01.12 kl. 20:19
Det är sant. Man kan vänta och tveka hur länge som helst, men måste ändå bo nånstans under tiden, och krav och önskemål minskar knappast. Minns att några av mina studiekompisar i Åbo köpte lägenhet redan första hösten då de studerade, typ som 20-åringar. Hade jag varit så modig/smart hade jag kunnat sälja nu och plötsligt ha helt andra ekonomiska möjligheter att hitta något i Hfors. Damn.
05.01.12 10:43
VÄLKOMMEN TILL MIN VÄRLD! Söker eget jag med. Just nu siktar jag på en mormorsstuga i Singsby, den är dock inte ens till salu vad jag vet... Men om du har tid och lust nångång så tar jag gärna en kopp te med dig och dryftar bostadsköpandets och -ägandets fröjder och bekymmer :)
Cata04.01.12 kl. 20:29
Oh, en själsfrände! Mormorsstuga låter mysigt, liksom te. Vi borde nog sammanstråla! När finns du på Facebook förresten? ;)
05.01.12 10:44
Deala med banken när(om) du tar lånet att du har åtminstone en gång möjlighet att när som helst ta amorteringsfritt (typ ett halft år eller ett år), dvs betala enbart räntor. Detta förstås utan extra avgifter. Det lönar sig också att räkna med att räntorna inte hålls så här låga i all evighet. Kanske det skulle löna sig att binda halva lånet i en fast ränta? Lycka till!!
Mona04.01.12 kl. 21:10
Tack så mycket för dessa råd och tankar. Det här med att binda räntan känns svårbegripligt för mig, hur man liksom ska kunna göra ett förnuftigt val och inte bara chansa. Räntorna är ju så oförutsägbara. Antar att jag får lita på bankernas rådgivare i den frågan.
05.01.12 10:46
Vi har aldrig ångrat att vi köpte hus som 21-åringar, två år med hyra tyckte vi räckte. Om du funderar på att köpa lägenhet i Helsingfors och banken är med på noterna så är det väl inte så mycket att fundera på utan bara handla. (Åh så roligt att gå på lägenhetsvisningar!) Vill du sälja så hittar du säkert en köpare inom en timme i Helsingfors, annat är det i Purmo...!
Lundagård/Aja04.01.12 kl. 21:54
Tack Aja för en uppmuntrande kommentar! Jag är lite låst i Vasa ännu ett tag och har svårt att gå på visningar, men ser fram emot att senare i vinter flanera på gatorna mellan möjliga framtida hem! Och jo, en bra lägenhet i Helsingfors borde inte vara svår att sälja sen. Å andra sidan är väl Purmo en relativt het marknad också?
05.01.12 10:48
vi måste också bo nånstans och det ska nog hända nåt ganska radikalt för att vi inte ska ha jobb. samma tror jag gäller dig: visserligen kan det vara svajigt ibland men det finns alltid NÅNTING man kan göra för att klara hyran. om så inte att langa burgare är ens favoritsyssla eller havregrynsgröt ens favoriträtt här i världen. säger jag just nu. det är ju det man inte vet. men om jag vore du skulle jag expandera sökandet till andra, lite mer otippade stadsdelar. höj blicken och kolla in områden dit det går spårvagn, exempelvis. vi bytte ut tanken på Tölö till Mejlans, och sidu bara, alternativen blev genast fler och lite rymligare. Kolla in Busholmen/Gräsviken, där det byggs en helmassa just nu. Alphyddan är också up and coming och känns allt mer centralt. eller Hermanstad/Arabia/det nya i Södervik?
puva04.01.12 kl. 22:53
Tack Puva! Du har så rätt. Man vet inget om framtiden, men har svårt att tro att jag plötsligt sku gå helt arbetslös. Även om det säkerligen kommer svårare år och perioder. Håller med om att inte dissa stadsdelar. Alphyddan och Arabia är hur mysiga som helst. Jag trivdes i Vallgård. Har inget emot Berghäll. Men samtidigt känner jag att jag som ung, barnlös, ensamstående gärna skulle bo riktigt i smeten. För några år åtminstone. Har försökt kolla upp Busholmen, men vet inte riktigt hur jag ska gå till väga. Dessutom lär det vara dyrt, riktigt dyrt, har jag för mig.
05.01.12 10:53
jag förstår precis att du vill vara mitt i smeten. tänkte på prisaspekten bara. och spårvagnsljud bidrar till smetkänslan så jag har alltid använt spåranätverket som måttstock för vad som är (relativt) centralt. (måste säga att Mejlans nog känns ganska förortligt. gränsen går nånstans vid Tullbommen.)
puva05.01.12 kl. 13:19
Prisaspekten är viktig, givetvis. Och det där med spåranätverket kan jag nästan hålla med om. Men när en tur-returresa in till centrum tar en timme (som det gjorde för mig i Vallgård) så känns det ändå inte alls centralt. Jag kör till Kokkola från Esse och tillbaka på den tiden :)
06.01.12 12:15
Känner igen problemet. Bodde på hyra i centrum av Helsingfors i över 30 år. Skulle aldrig ha köpt lägenhet om inte mitt ljuvliga hem sålts (för 550 000 euro, och i extremt dåligt skick var det, men det passade mig!) och när jag började kolla andra hyreslägenheters pris satt jag kaffet i halsen. Likaså när jag började kolla centrumbostädernas pris, om man ville köpa, alltså. Men jag hittade, och jag rekommenderar: Tänk utanför absoluta centrum (fast också jag ville helst bo där). Nordsjö ligger i metrons ena ända och här är bostadspriserna i jämförelse med centrum SKITLÅGA. Faktiskt! Tro mig. Allt som är centrum eller västerut är dyrt, allt som är österut från absoluta centrum är billigare, mycket billigare. Westend och Eastend gäller överallt i världen!
Christine05.01.12 kl. 14:26
Nordsjö är säkert billigt, men väldigt väldigt långt utanför absoluta centrum. Det är liksom en helt annan sak än det jag är ute efter.
06.01.12 12:16
Som svar på din fråga om när jag finns på Facebook: when hell freezes over. Då finns jag där :)
Cata05.01.12 kl. 17:41
Envis är du! :)
06.01.12 12:17
Helt via den öppna markanden. Letandet pågick i ett par månader, vi hade vakter på etuovi.com så varje gången en potentiellt lägenhet inom de rätta parametrarna dök upp så kollade vi in den. Vi sprang på otaliga visningar många söndagar i rad, och till slut hittade Matte den här lägenheten. Den var helt annorlunda än det vi letade efter, men när vi sett den så lade vi anbud följande dag, och anbudet godkändes en och halvtimme senare :) Det som är drömlägenheten på nätet visar sig ofta vara totalt skit i verkligehten, det som på nätet ser konstigt ut kan visa sig avra pärlan du letar efter. Det lönar sig att ha ett öppet sinne när man shoppar bostad :) Välkommen nästa gång du är i stan!
ted1matte.blogspot.com06.01.12 kl. 11:30
Tack! Jag har också vakter på olika sidor och letar. Har svårt att gå på visningar, men å andra sidan har inget lämpligt objekt ännu dykt upp heller. Prövar med en annons i söndagens Husis, ska bli spännande att se om nån ringer! :) Men väldigt intressant det där med nätet vs verklighet och drömlägenhet vs verklig lägenhet. Jag ska försöka vara openminded!
06.01.12 12:18
Jag vet nog att drömlägenhet är en sak och praktiskt boende en helt annan. Själv var jag tvungen att vara praktiskt (och ekonomisk) Lycka till med söndagens annons! Jag skall klippa ut den...
Christine06.01.12 kl. 13:40
PS. Lita nu inte så blint på bankernas rådgivare sen. De är faktiskt ute för att sälja sina pengar. Du måste tänka själv, tyvärr.
Christine06.01.12 kl. 13:43
Innan jag (vi) tog huslån tänkte jag i samma lite rädda tankar som du. Nu fyra år efteråt har jag insett att det inte är så farligt. Jag och min man äger ett hus. Har ett lån på nästan 300.000. I perioder den ena av oss varit hemma med barn har vi haft ett amorteringsfritt år och bara betalat ränta. Just nu jobbar vi båda så lite och är parallellt frilansande kulturarbetare att vi sänkt amorteringssumman. Banken (Andelsbanken i vårt fall) har alltid varit tillmötesgående då vi sagt att vi inte kunnat betala utan behöver sänka kostnaderna. Rent krasst betyder det för dem att de får ränta av oss längre, vi skjuter ju upp avbetalningarna hela tiden. Välj en bra bank och ta språnget. Det är lite småmagiskt att äga något (eh, att bo i något som banken äger).
Karin på lopptorget.ratata.fi06.01.12 kl. 14:53
Bor på Eriksgatan, i en liten etta mitt i smeten, som jag först hyrde i några år och sedan köpte (också till min egen förvåning) då ägarna bestämde sig för att sälja och jag älskade mitt hem för mycket för att flytta... Älskar det fortfarande, ännu mera då jag fått fixa det precis som jag vill. Det finns hur mycket fina hem som helst i Helsinfors; att du och den rätta (lägenheten) träffas är alldeles säkert, bara du håller ögonen uppe, kollar upp nykomlingar t.ex. på nätet och besöker dem du känner dig dragen till. "Don't go for second best, baby". Det fixar sig garanterat. Lycka till! :)
heidimakeup.ratata.fi08.01.12 kl. 23:48
hipphej, mina _studie_lån är redan tillräckligt höga (och kommer fortsätta stiga) för att jag ska ha råd med eget ägt boende före jag är 75.
saudade.ratata.fi09.01.12 kl. 17:39
Så bostadsannonsen i gårdagens Hbl var allvarligt menad? Jag trodde det var ett reklamtrick för Pleppo :D
Toffe/val2011.ratata.fi09.01.12 kl. 19:33
Kan inte påstå att jag någonsin behövt ta ett lån. Däremot har jag lånat ut pengar åt folk. Svart, naturligtvis. De som inte betalar försvinner (Helt utan att jag blandar mig i). Men du, lycka till med att skaffa lägenhet!
iiwarm.ratata.fi10.01.12 kl. 18:54

Kaj Korkea-aho här, hej. Jag är en ung man som då och då livar upp ett anspråkslöst yttre med tämligen iögonenfallande skor. Jag debuterade med en roman 2009, har gjort olika program för radio och teve sedan 2005 och startade tillsammans med min kompis Ted humorfabriken Pleppo Toy 1998. Den här bloggen handlar om min vardag som skrivande, funderande, iakttagande petimäter. Kontakt: kaj (alfakrull) pleppotoy.com.

Senaste kommentarer